Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Recepti s lećom - ukusne ideje za zdrava jela!

Recepti s lećom - ukusne ideje za zdrava jela!

LEĆA nam je jedna od dražih namirnica, pogotovo kad zahladi!

Zelena, crvena, smeđa...leća je povoljno čudo s kojim obožavamo kuhati. Provjerite naša 3 favorita!

Jedna od najpoznatijih grahorica je svakako leća. Može biti zelena, crvena i smeđa, a nije ju teško pripremiti. Izvrsna je za razna variva, salate i priloge, a visoko je hranjiva i puna dijetalnih vlakana.  Zbog visoke nutritivne vrijednosti i s niskom kaloričnom vrijednošću odličan je dodatak prehrani. Leća je idealna kao dodatak za juhu, u salati ili na varivo. Od nje nastane i sjajan bolonjez, još bolji popečki, savršeni umaci i burgeri.

Daleko najpoznatija vrsta leće i vjerojatno ona koju možete pronaći u svim trgovinama jest smeđa leća. Dolazi u nijansama od smeđe do tamno smeđe, općenito ima blagi, zemljani okus. One najmanje i najcrnije su obično Beluga leće koje imaju bogat i duboko zemljan okus.

Kad govorimo o zelenoj varijanti pričamo o "kuglicama" od svjetlije do zeleno-smeđe boje leće. Izvana je visoko sjajna i ima snažan, pomalo papren okus.Zelena leća se najdulje kuha, više od 45 minuta. Ali ima čvrstu teksturu čak i nakon kuhanja što je čini idealnom za salate dok crvena leća obožava bit u juhama. Varira od narančaste do crvene boje i ima najslađi okus, a kuha se relativno kratko – oko 20 minuta. Ova leća ima tendenciju za postati gnjecava dok se kuha pa je idealna za indijska jela i curry ili za zgušnjavanje juhe. 

Jela s lećom - brza, ukusna i zdrava!

Leća je riznica dobrog zdravlja, a vrlo se jednostavno priprema, a mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake. Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja prevelike količine crvenog mesa. Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s rižom ili mahunarkama taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu. Dok rastvoriva vlakna, sa svoje strane, mogu pridonijeti sprječavanju kardiovaskularnih bolesti upravo smanjujući apsorpciju žučnih kiselina, što pomaže da se normalizira postotak kolesterola u krvi. Ta vlakna pomažu i pri kontroli dijabetesa tipa 2, zahvaljujući, između ostaloga, usporavanju probavljanja glukoze iz hrane.

Ova vrlo zdrava namirnica idealna je za početnike i iskusne kuhare. Isprobajte ovu ukusnu namirnicu u sljedećim receptima koji su naši favoriti.

  1. SUPERZDRAVE OKRUGLICE OD LEĆE
  2. HUMMUS OD LEĆE
  3. POPEČCI OD LEĆE I MOZZARELE

I koliko je go jednostavna za pripremu, nerijetko ju znamo "zeznuti". Zato prije pripreme ova genijalna 3 recepta poslušajte naših par savjeta!

Leća nije riža i ne mora upiti posljednju kap tekućine tijekom kuhanja. Leća je više nalik na tjesteninu te se najbolje kuha u obilju vode. Stoga prvo zakuhajte vodu, a nakon toga dodajte leću, smanjite vatru i lagano kuhajte od 25 do 30 minuta. Kako biste bili sigurni da je leća dovoljno kuhana, isprobajte je. Ako kuhate leću za salatu, neka bude tvrđa, a mekša za juhu ili varivo.

Nemojte propustite dodati malo okusa u svoju leću. Dodajte polovicu luka, razmrvljeni češnjak ili začinsko bilje u vodu u kojoj je kuhate i nikada je ne zaboravite posoliti. 

Postoji velika raznolikost sorti leće pa se tako sve one pripremaju na različite načine. Vrsta biljke također određuje koliko dugo će se grah kuhati. Uobičajena sorta opisanog proizvoda naziva se smeđa leća, a crvena sorta se naziva i egipatska, a kuha se brže od svih ostalih. Konačno, zelena leća se zove francuska i nezreli su grah, koji se većina koristi u salatama. Dakle, nije svaka leća za sve! Ali kad se jednom pripremi dobro, leća je SVE i još više od toga

NEWSLETTER je tu! Pripremit ćemo i jedan recept s lećom u njemu.

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.