Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Detox organizma: Postblagdanski jelovnik za bolju probavu i povratak u ravnotežu

Postblagdanski detox: Jelovnik za bolju probavu i povratak u ravnotežu

Donosimo vam zdravi postblagdanski jelovnik te jednostavne korake za postblagdanski detox organizma i povratak uma, duha i tijela u ravnotežu

Svi članci
01. siječanj 2024.

Pretjerali ste s božićnom hranom, ali i alkoholom? Pravi je trenutak da pročistite organizam i pripremite se za zdraviji početak Nove godine!

Ako vam se dogodi da ste se prejeli (a znamo da jeste u ovo blagdansko vrijeme), osjećate težinu u tijelu, umor i slabost, poslušajte prirodne znakove kojima vam tijelo daje do znanja kako valja promijeniti način prehrane i olakšati organizam. 

Blagdanski jelovnik često je prepun šećera, visokokalorične i masne hrane koja može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba poput probavnih smetnji, migrena i povišene razine masnoća u krvi. Rezultati nezdrave blagdanske prehrane često se vide i na nešto većim brojkama na vagi, a istraživanja tvrde da zbog blagdanskih slavlja tijekom prosinca u Novu godinu ulazimo i do dva kilograma teži.

Nakon opuštenog ( i zasluženog) uživanja u gastro delicijama, pečenjima, francuskoj, sarmama i kolačima, izazovno je vratiti se zdravoj, uravnoteženoj prehrani, redovnoj tjelovježbi, pomnom planiranju obroka i kuhanju unaprijed. No, kako bismo vam barem malo olakšali povratak zdravim navikama i zdravim obrocima, pripremili smo za vas korisne savjete za vaš postblagdanski detox jelovnik, ali i popis namirnica koje će vam učinkovito pripomoći u detoksikaciji organizma i povratku u formu.

Detox organizma uz zdravi jelovnik

Pri detoksikaciji organizma potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa koji su važni u procesu uklanjanja nagomilanih toksina iz organizma. Obično detox jelovnik podrazumijeva voćne i povrtne sokove te zdrave namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokula, žitarice, češnjak, luk, poriluk, kupus, cvjetača. Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikole pioniri su detoksikacijskog menija.

Ove su namirnice bogate hranjivim tvarima uz pomoć kojih se vaš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari. I ptice na grani znaju da je isto tako potrebno piti što više vode, a barem 5-7 dana u tjednu prije doručka konzumirajte detox blagdanski napitak od đumbira, limuna i meda.

Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća, povrtna variva i juhe, pirjano ili kuhano povrće. Pripazite i na začine, odnosno hranu blago začinite solju i paprom, a obogatite ju ljekovitim začinima i organskim začinskim biljem.

Smanjite unos mliječnih proizvoda

Ukoliko je moguće, smanjite unos mliječnih proizvoda, jaja, ribe, crvenog mesa, peradi, prerađene hrane, alkohola, kofeina, nikotina i anorganskih proizvoda. U isto vrijeme obogatite prehranu s mnogo organskog zelenog povrća, svježeg začinskog bilja, drevnih cjelovitih žitarica poput kvinoje, zobi i amaranta, mahunarkama poput graha i crvene leće.  

Juhe i variva

Kako bi organizam očistili od nakupljenih toksina, u tjedni jelovnik dobro je uvrstiti što više domaćih juha i variva. Opcija i recepata je bezbroj, a mi vam preporučujemo juhu od brokule, cvjetače i prokulica. Kupusnjače su naime odličan izbor za zdravlje jetre, obiluju klorofilom i fitokemikalija koje pospješuju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera je neizostavan dio postblagdanskog jelovnika. Povrće će vaše tijelo opskrbiti vitaminom c i kalijem koji su neophodni za normalno funkcioniranje jetre, ali i cijelog organizma. Mnoge od ovih organskih biljnih namirnica podržavaju rad jetre, bubrega i probavnog sustava te mogu pripomoći u detoksikaciji tijela.

Najbolji detox čajevi 

U postblagdanski jelovnik svakako je korisno uvrstiti i čajeve za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od toksina. Najbolji izbor su organski čajevi poput zelenog čaja, čaja od koprive i čaja od šipka koji blagotvorno djeluje na probavu. Zeleni čaj je primjerice bogat izvor teina – prirodnog spoja koji na organizam djeluje kao stimulans te smanjuje osjećaj umora što ga čini idealnim vrućim napitkom za jutarnje razbuđivanje i dobar početak dana! Čajevi su odličan način da unesete dovoljno tekućine tijekom dana, a svi znamo da je hidratacija neophodna za normalno funkcioniranje organizma.  Uz detox čajeve, biljke poput maslačka, peršina, cilantra, kurkume i čička također pomažu održavanju zdravlja jetre. Osim toga, za vas smo izdvojili poseban popis najboljih čajeva za detoksikaciju.

Idealne namirnice za detoksikaciju tijela

U postblagdanski jelovnik možete uvrstiti i sljedeće, ne tako poznate, ali nutritivno izuzetno vrijedne proizvode i organske dodatke prehrani koji odlično djeluju na zdravlje cjelokupnog organizma. 

Spirulina u prahu

Spirulina prah je dobiven pažljivim procesom mljevenja 100% organskevisokokvalitetne modrozelene alge spiruline koja je ekološki uzgojena. Odlikuje se izvanredno kvalitetnim nutritivnim sastavom – obiluje bjelančevinama te doprinosi regeneraciji mišića, održavanju i povećanju mišićne mase kao i održavanju normalnih kostiju. S obzirom da obuhvaća svih devet esencijalnih aminokiselina, njezina se konzumacija posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.  Izvrstan je izvor željeza koje doprinosi:

  • normalnom prijenosu kisika u tijelu
  • normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • smanjenju umora i iscrpljenosti

Ubacite je u omiljeni jutarnji smoothie ili jednostavno otopite u vodi i uživajte u blagodatima ove superhrane iz dubina.

Chlorella prah

Još jedan izvrstan dodatak zdravoj prehrani je i chlorella prah!  Izvrstan je izvor željeza koje je poznato po svojim brojnim blagotvornim učincima na organizam: doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije, crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Vitamin B3 poznat i kao niacin jedan je od sastojaka organskog chlorella praha koji također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji te održavanju normalnih sluznica. Chlorella prah idealan je dodatak voćnim sokovima i osvježavajućim smoothiejima!

Kelp u prahu

Kelp, hranjiva morska alga koja raste u dijelovima Atlanskog i Tihog oceana, predstavlja izvanredan izvor joda i bogatstvo fitonutrijenata, vitamina (A, C, E) te esencijalnih minerala poput joda, kalcija, željeza i cinka. Poznata po poticanju normalnog rada hipofize i štitnjače te aktiviranju svih žlijezda u organizmu, kelp pridonosi optimalnoj funkciji probavnog i endokrinog sustava. Osim toga, vjeruje se da ova alga štiti organizam od štetnih tvari te blagotvorno djeluje na imunološki sustav, ističući se antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Njezine blagotvorne karakteristike uključuju i snižavanje krvnog tlaka, regulaciju razine kolesterola te smanjenje razine šećera u krvi.

Antioxidant Shot, Kurkuma Shot, Đumbir Shot

Antioksidansi su tvari koje štite naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, a jedan od ključnih je vitamin C. S obzirom da vitamin C naše tijelo ne može samo proizvesti bitno je osigurati zadovoljenje potrebnih dnevnih unosa. Organic Human shot sadrži vitamin c, ali i odličnu kombinaciju organskih sastojaka kao što su pšenična i ječmena trava, jabuka, đumbir i acerola koje zajedničkim djelovanjem tvore savršenu kombinaciju zdravlja iz prirode i pritom ne sadrže dodane soli i šećere. 

Kick - start shot

Baš kao i Antioxidant shot, Kick - start sadrži vitamin C koji ima brojne prednosti, a neke od njih su i povećanje apsorpcije željeza i regeneracije reducirane forme i održavanju normane funkcije imunološkog sustava. Kombinacija naranče, jabuke, kurkume, ekstrakta guarane i drugog voća iz certificiranog organskog uzgoja idealna je za razbuđivanje, a vašem tijelu dat ćete zadovoljavajuć osjećaj svježine, baš kao da polako izbacujete sve toksine iz svoga tijela!

Pšenična trava u prahu

Pšenična trava od davnina slovi kao prirodni saveznik za pozitivan utjecaj na organizam. Tradicionalno je prepoznata kao antiupalno sredstvo i sredstvo za detoksikaciju u drevnom Egiptu. Visoki udio ugljikohidrata pšeničnu travu čini idealnim rješenjem za podizanje energije, a uz to bogata je proteinima koji izgrađuju i održavaju mišićnu masu.

Vitamin C u prahu - Askorbinska kiselina

Vitamin C neophodan je za cjelokupno zdravlje organizma te je najjači antioksidans među vitaminima. Budući da ga sami ne možemo proizvesti jer nam za to nedostaju određeni enzimi, nužno je osigurati njegov unos preko hrane ili dodataka prehrani. Nutrigold vitamin C u prahu, poznat još i kao askorbinska kiselina, proizveden je u visoko kontroliranim uvjetima pažljivim procesima kojim je postignuta vrhunska kvaliteta. U slučaju da još niste otkrili sve prednosti konzumacije vitamina C, ovo su samo neke:

  • sudjelovanje u normalnom stvaranju kolagena
  • zaštita stanica od oksidativnog stresa
  • normalna funkcija imunološkog sustava
  • normalan metabolizam stvaranja energije
  • normalno funkcioniranje živčanog sustava

Ulje sikavice - hladno prešano

Zahvaljujući aktivnom sastojku silimarin koji je prirodan sastojak ove moćne biljke, sikavica je u svijetu poznata po svom blagotvornom djelovanju na jetru. Uz to, ulje sikavice doprinosi i sveukupnoj obnovi organizma, zahvaljujući bogatom sastavu nezasićenih masnih kiselina koje:

  • potiču elastičnost kože
  • dubinski hrane kožu lica i tijela
  • doprinose jačanju imunološkog sustava

Također, Nutrigold ulje sikavice sadrži antioksidanse koji u organizmu služe kao zaštita stanice od oštećenja. Nježan i blag okus čini ga idealnim dodatkom raznim receptima, bilo slanim, bilo slatkim, a također se može koristiti i za vanjsku primjenu na koži koju će ostaviti svilenkasto mekom.

Ječmena trava u prahu 

Organska ječmena trava zasluženo nosi titulu superhrane – obiluje vrijednim nutrijentima koji doprinose sveukupnom zdravlju organizma, podižu razinu energije i spremaju vas za pozitivan i energičan početak dana. Ovu izuzetnu supernamirnicu svakako se preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Bogat je izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji će se pobrinuti da vaše tijelo dobije dovoljno energije za produktivan i bezbrižan tijek dana. Umiješajte ju u jutarnji zdravi smoothie, voćni, povrtni, što vam je god po želji i iskoristite nutritivne prednosti Nutrigold ječmene trave u prahu.

Uz navedene prirodne, kvalitetne i organske proizvode, trudite se što više vremena provoditi u prirodi na svježem i čistom zraku, vodite računa o kvalitetnom snu i pravilnom disanju, uklonite toksine iz prehrane te zdravom i uravnoteženom prehranom bogatom sjemenkama, vitaminima, mineralima i antioksidansima pridonesite detoksikaciji organizma, dobrom zdravlju i vitalnosti! 

Zanimat će vas i...

Pretplatite se na naš besplatan Newsletter za još više savjeta i zdravih recepata koje svakodnevno osmišljavamo za vas! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.