Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Zašto je stevia najbolja u izboru prirodnih zaslađivača?

Zašto je stevia najbolja u izboru prirodnih zaslađivača?

Stevia (stevija) - prirodni zaslađivač koji ne podiže šećer u krvi

Stevija je prirodni zaslađivač bez kalorija! Zahvaljujući svom sastavu ova biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema. Sve informacije o ovoj popularnoj zamjeni za šećer pronađite u nastavku!

Svi članci
01. siječanj 2023.


Stevija je biljka iz porodice Asteraceae, koja raste u Južnoj Americi. Listovi stevije sadrže visoku koncentraciju sladila steviol glikozida, koji su do 200 puta slađi od šećera i upravo se zato koriste kao zamjena za rafinirani šećer u mnogim prehrambenim proizvodima. Uz to, ovo prirodno sladilo sadrži manje kalorija od šećera, te se smatra sigurnim za korištenje. 

Je li stevija zdrava i sigurna za korištenje? 

Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, snižava i visoki krvni tlak, smanjuje osjećaj gladi, poboljšava probavu. Konačno, neka novija istraživanja pokazuju da preparati stevije sudjeluju i u sprječavanju nastanka raka.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća američki FDA zabranio je upotrebu stevije kao zaslađivača bez nekog znanstvenog razloga, ali pod jakim utjecajem lobija proizvođača šećera i umjetnih zaslađivača. Srećom, stolna sladila odobrena su EU direktivama i Pravilnikom o prehrambenim aditivima te se navedena zabrana ne odnosi na njih.

Stevia je zacijelo najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smiju ili ne žele jesti rafinirani šećer. Pogodna je za one koji nastoje smršavjeti, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera.

Važno je naglasiti da njena primjena nije zabilježila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj s umjetnim zaslađivačima.

Stevija - zdravstvene prednosti

Zahvaljujući svom sastavu ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema.

Ova biljka ne može biti podloga za razvoj i rast bakterija pa je stoga odlična za prevenciju karijesa. Njena antibakterijska svojstva djelotvorna su i protiv gingivitisa te ostalih bolesti desni i usne šupljine. Za održavanje oralnog zdravlja možete ju koristiti u obliku tekućine.

Također, čaj od stevije stoljećima se koristi za eliminiranje probavnih smetnji i smirenje želucaUčinkovit je i za ublažavanje žgaravice te bolova u trbuhu. Istraživanja su pokazala da stevia ima sposobnost stabilizacije razine šećera u krvi. Naime, glikemijski indeks ove biljke je jednak nuli, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi, odnosno omogućava održavanje njene konstantne razine, što je od velike važnosti za oboljele od dijabetesa tipa 2.

Zaboravite na običan, rafinirani šećer jer je stevia pravi izbor kada su u pitanju slatke, ukusne i zdrave arome vaših specijaliteta!

Za još više zdravih savjeta i recepata, prijavite se na naš newsletter! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.