Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Ulje noćurka ima tako puno zdravstvenih blagodati

Ulje noćurka ima tako puno zdravstvenih blagodati

Jeste li znali da je ulje noćurka od davnina tradicionalni lijek koji pomaže u liječenju mnogih bolesti?

Jeste li znali da je ulje noćurka od davnina tradicionalni lijek koji pomaže u liječenju mnogih bolesti?

Ulje noćurka tek je nedavno prepoznato kao izvrstan dodatak prehrani s brojnim zdravstvenim prednostima. Mogli biste se čak iznenaditi njegovim pozitivnim utjecajem na vaše zdravlje, osobito kada su u pitanju hormoni, koža, kosa i kosti.

Pa krenimo s iznenađivanjem...

Ovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona.Esencijalne masne kiseline su neophodne za ljudsko zdravlje, a ljudsko tijelo ih ne može proizvesti, već ih unosimo isključivo prehranom. Vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu i pravilan omjer esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koje sadrži noćurak i omega-3 iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju hranjivih tvari te tako uklanja osjećaj gladi. Oni djeluju i kao nosači za vitamine A, D, E i K koji se “tope” u njima.

Zasigurno najpoznatije, ulje noćurka pokazalo se u liječenju ženskih bolesti jer ih uspješno liječi na prirodan način.

U prvom redu, njegovim korištenjem ćete regulirati spolne hormone što će dovesti do veće plodnosti te će spriječiti nastanak cisti što je jako važno radite li na bebi. Poboljšava zdravlje maternice, pomaže kod neredovitih i bolnih menstruacija te kod PMS-a. Za vrijeme PMS-a pomaže kod anksioznosti i depresije, kod promjena raspoloženja, glavobolje i nadutosti. U menopauzi se često koristi umjesto često štetne hormonske terapije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) može biti jedan od najsloženijih i najuobičajenijih endokrinih poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi. On utječe na samu plodnost i ima ozbiljne zdravstvene posljedice ako se ne liječi. Neki od simptoma PCOS-a uključuju nepravilan menstrualni ciklus, izostanak mjesečnice, pretilost, akne, gubljenje kose, obilno menstrualno krvarenje i ciste na jajniku. Unošenjem esencijalnih masnih kiselina vaše tijelo postaje zdrava okolina za začeće, a one vam pomaže da izgubite težinu i vratite hormonalnu ravnotežu.

Visoke razine esencijalnih masnih kiselina prisutnih u ulju noćurka imaju izravan utjecaj na stanice maternice. One uzrokuju kontrakcije i opuštanja mišića, a time se toniziraju mišići maternice u pripremi za trudnoću. Iz istog razloga ulje noćurka nije za žene koje su već trudne, jer kontrakcije maternice za vrijeme trudnoće mogu uzrokovati dodatne probleme. Ulje noćurka pozitivno utječe i na plodnost muške populacije, odnosno kvalitetu sperme.

Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.

Ulje noćurka treba ubaciti i u kozmetiku!

Ulje noćurka pokazalo se korisnim u liječenju osoba koje pate od kožnih bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost.

Ulje noćurka i omega-6 može izliječiti sam uzrok akni, a pozitivno djeluje i na strukturu stanica, funkciju živčanog sustava i elastičnost kože.

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporuča kroz duži period. Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g. Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.

Ulje noćurka iz ekološkog uzgoja možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.