Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Bijeli čaj za vitalnost i snažan imunitet

Bijeli čaj za vitalnost i snažan imunitet

Sve blagodati bijelog čaja.

Bijeli čaj se može piti u bilo koje doba dana, ali obzirom da djeluje opuštajuće na svakog pojedinca, bilo bi ga dobro piti navečer.

Svi članci
02. veljača 2023.

Bijeli čaj za vitalnost

Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva.

Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.

Naime, bijeli čaj nema toliko klorofila kao zeleni pa nema onaj ‘travkasti’ okus.

Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25% manje kofeina od zelenog čaja.
 


Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenih od karcinoma. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja.

Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače,što ga stavlja na pijedestal sa čajevima. Bijeli čaj se priprema tako da se 2,5 grama stavi na 200 ml vruće vode, a to bi bilo 1,5 žličica na čajnu šalicu. Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog čaja, samo što bijeli čaj nije tako osjetljiv na temperaturu vode, pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva iako je i za njega idealna temperatura od 70-80 stupnjeva.

Bijeli čaj odličan je saveznik u borbi protiv virusa i bakterija, za što su najviše zaslužni antioksidansi. Oni čak mogu olakšati simptome koji dolaze od opasne bolesti HIV-a. Smanjuje razinu šećera u krvi te ublažava simptome dijabetesa.

Bijeli čaj se može piti u bilo koje doba dana, ali obzirom da djeluje opuštajuće na svakog pojedinca, bilo bi ga dobro piti navečer, dok sve osobe koje pate od visokog krvnog tlaka bi ga morale konzumirati cijeli dan.

Bijeli čaj kupite ovdje

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.