Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Crna leća se mora naći u vašoj kuhinji!

Crna leća se mora naći u vašoj kuhinji!

Upoznajte ukusnu i zdravu crnu leću!

Vrlo ju je lako čuvati, može se jesti hladna u salati ili topla kao prilog ili u nekom varivu, a zbog svoje boje zanimljiva je iza razne piree, paste i kreme.

Svi članci
29. kolovoz 2016.

Crna leća se mora naći u vašoj kuhinji

Visoka koncentracija prehrambenih vlakana i folne kiseline čini leću izvrsnim izborom za zdravo srce te odličnim izborom za sve vas koji volite jesti zdravo i osjećati se dobro.

Leća je jedna od prvih namirnica koja je kultivirana, još su je stari Grci koristili i u medicinske i u kulinarske svrhe. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Crna leća, odnosno beluga svojom bojom, ali i nutritivnom jačinom izdvojila se među tih 40 sorti pa je vrijeme da ju upoznate i smjestite na police vaše kuhinje i u vaše recepte.

Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa. Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu.

Sadrži vitamine i minerale, odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka

Beluga leća prepuna je proteina i željeza, pa zbog toga pozitivno utječe na razvoj mišićnog tkiva, a pridonosi i sveopćem zdravlju i jačanju imuniteta. Tu su još vitamin B, minerali i vlakna, a nikada se ne treba kuhati duže od 20 minuta.

Kako se kuha crna leća?

Crnu leću nije potrebno namakati prije kuhanja i priprema se brže nego ostale mahunarke. Može se koristiti tijekom cijele godine, a zbog relativno brzog kuhanja osobito je pogodna za proljeće i ljeto. Crna leća se vrlo dobro slaže s gorkim povrćem i češnjakom, a zbog svoje tamne boje idealna je za garniranje jela. Kuha se u omjeru 2:1. Zanimljivo je da se prilikom termičke obrade ova leća neće raskuhati ili raspasti, a postojana crna boja zaštitni joj je znak, pa je odlična za šarene salate ili za dekoracije.

Vrlo ju je lako čuvati, može se jesti hladna u salati ili topla kao prilog ili u nekom varivu, a zbog svoje boje zanimljiva je iza razne piree, paste i kreme. Može poslužiti i kao zanimljivi dip za nasjeckano povrće ili kruh – imate potpunu slobodu, poigrajte se njenim crnilom!

Prozvana je vegetarijanskim kavijarom, jer je malo rjeđa, kvalitetnija i punije teksture nego njena zelena inačica, a i izgledom podsjeća na njega. Stoga, vege kavijar poslužite na svome stolu i osjećajte se "luksuznije" iznutra.

Crnu leću kupite ovdje. 
 

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (3)
Zdeslav Krsnik , 02. lipanj 2022.
Izvanredan recept, 'pače više njih.
Tatjana Udovičić, 10. svibanj 2019.
Pozdravljam Vas i pohvaljujem stranicu!! Toliko korisnih informacija, recepata, ideja... svaka čast!! Vidim da trenutno nemate šećer od breze od 1kg, nadam se da je samo privremeno :) Lijep pozdrav, Tatjana
Ķsenija Car Ilić, 04. ožujak 2019.
Zahvalna na novim receptima!

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.