Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Što je beta karoten i koliko je bitan za naš organizam?

Što je beta karoten i koliko je bitan za naš organizam?

Redovita konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara za 60%, a beta karoten poznat je i kao pomagač u prevenciji raka .

Svi članci
07. svibanj 2017.

Što je beta karoten i koliko je bitan za naš organizam?

Uz preparate za sunčanje, ljeti je potrebno koristiti i dodatke u prehrani kako bismo spriječili starenje kože i različita oboljenja. Umjereno sunčanje djeluje blagotvorno na naš organizam, poboljšava raspoloženje i sprječava rahitis kod djece, a kod starijih smanjuje mogućnost obolijevanja od osteoporoze. Problemi mogu nastati kad pretjeramo, jer ultraljubičaste zrake mogu dovesti do preranog boranja i starenja kože te melanoma.

Osim preparata za zaštitu kože, bitno je koristiti povećane količine beta karotena koje mogu potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala pa time smanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Ljeti trebamo uzimati veće količine mrkve, marelice i dinje, jer su bogati beta karotenom. 

Naravno, pomoći će i uzimanje beta karotena u tabletama, najmanje tri tjedna prije izlaska na sunce, u dnevnoj dozi 75 do 150 mg. Beta karoten je zapravo biljni pigment koji ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet.

Beta karoten ne uzrokuje nus pojave, no vrlo visoke doze mogu obojiti kožu u žuto-narančastu boju. Osobe koje kroz duže vremensko razdoblje uzimaju beta karoten, trebaju uzimati i vitamin E, budući da beta karoten snižava razinu vitamina E.

Beta karoten, osim za zaštitu od sunca, koristi se i za zdravlje cijelog organizma

Redovita konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara za 60%, a beta karoten poznat je i kao pomagač u prevenciji raka – jak je antioksidant koji ne može izliječiti nastale tumore, ali uvelike reducira njihov nastanak. Postoji samo jedan izuzetak, kada je dokazano da sintetizirani beta karoten može pozitivno utjecati na nastanak raka grla i pluća kod pušača, stoga bi ga oni trebali izbjegavati i konzumirati isključivo prirodni.

Beta karoten pomaže i kod „noćnog sljepila“ te prevelike osjetljivosti na sunčevu svjetlost, kada je oku potrebno više vremena kako bi se na nju priviknulo, kada konstantno lošije vidi ili ne može bez sunčanih naočala. Preporučuje se i kod osoba oboljelih od AIDS-a te alkoholičarima. 

Beta karoten se preporučuje i osobama s anginom pectoris koje su, prema istraživanjima, imale manji osjećaj boli u prsima. Zbog toga su karotenoidi, poglavito beta karoten, čuvari zdravlja naših krvnih žila i srca. Značajna je i uloga beta karotena u očuvanju funkcionalne sposobnosti imuniteta. Naročito je značajan u borbi protiv akutnih i kroničnih infekcija.

Jednu kapsulu dnevno, popijte s malo tekućine, najbolje prije obroka. Pripremite vašu kožu za sezonu sunčanja, ali i organizam "bombardirajte" superzdravim dodatkom.

Beta karoten kupite ovdje

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.