Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Zašto heljdino brašno? Razloga je mnogo!

Zašto heljdino brašno? Razloga je mnogo!

Od heljdinog brašna mogu se pripremati ukusna peciva, kruh, palačinke, muffini...

Kruh od heljde, peciva od heljde, palačinke, palenta, pite, samo su neke od obroka koji se mogu raditi od heljdinog brašna. No zašto bi za sva ta jela koristili heljdino brašno pored ostalih?

Kruh od heljde, peciva od heljde, palačinke, palenta, pite, samo su neke od obroka koji se mogu raditi od heljdinog brašna. No zašto bi za sva ta jela koristili heljdino brašno pored ostalih?

Zašto heljdino brašno? Razloga je mnogo!

Heljdino brašno je jako važno za naše zdravlje! Iako je bogato ugljikohidratima, brašno od heljde lako je probavljivo, ne podiže nivo glukoze u krvi pa je pogodna, kako za osobe s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Također, tko je alergičan na gluten, slobodno može koristiti heljdino brašno!

Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, posebice rutinom. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od raka.

Brašno od heljde također je i nutritivno vrlo jako. Heljda pa tako i njeno brašno sadrži obilje vlakana, minerala, vitamina i proteina. U 100 grama heljdinog brašna sadržano je 2,5 grama masti, 11,7 grama proteina, 70,7 ugljikohidrata te samo 351 kaloriju.

Heljdino brašno jednostavno je za koristiti što je za današnju užurbanu svakodnevnicu svakako plus. Često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Peciva i palačinke od takve mješavine imaju nježnu strukturu i ukus maslaca, a i nutritivno su "pojačani".



Koliko je lako raditi s ovim zdravim brašnom možete provjeriti u izradi ova dva ukusna jela:

KRUH OD HELJDINOG BRAŠNA - KRUH OD ŽITARICE KOJA LIJEČI

SLANI ŠTAPIĆI OD HELJDINOG BRAŠNA

 

U 100 grama heljde nalazi se 343 kcal. Proteini iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam u visokom postotku može iskoristiti. Za to zasuge preuzima aminokiselina lizin koju heljda sadrži, a koja poboljšava biodostupnost heljde.

Od makronutrijenata heljda sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina u 100 grama.

Heljda je jako bogata manganom te bogata željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Također, heljda sadrži dva flavonoida sa značajnim pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje: rutin i kvercetin.

Pozitivna djelovanja heljdinog brašna

Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Ovaj pozitivan utjecaj može se pripisati flavonoidima koje nalazimo u heljdi, posebno rutinu. Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola.

Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

Od heljdinog brašna mogu se pripremati ukusna peciva, kruh, palačinke, muffini. Samo neka vam radi mašta!

A za brojne savjete prijavite se na NEWSLETTER!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Marija Kovač, 21. prosinac 2021.
Oduševljena sam heljdinim brašnom. Okus je drugačiji od pšeničnog, ali se lako na njega navikneš. Našla sam par odličnih recepata, a u nekima samo zamijenila pšenično heljdinim i sve je super ispalo.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.