Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak U veljači je najbolje konzumirati ovo voće i povrće

U veljači je najbolje konzumirati ovo voće i povrće

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima i raznim povoljnim tvarima na vrhuncu sezone.

Sezonsko voće i povrće uvijek su najbolji izbor, jer osim što je cjenovno najpovoljnije, najbogatije je zdravim nutrijentima i najmanje tretirano nepoželjnim sredstvima.
 

Kada jedete plodove koji su sezonski, odnosno kada jedete plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za vaše zdravlje. Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima i raznim povoljnim tvarima na vrhuncu sezone. Stoga je dobro znati kada dozrijeva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tijekom cijele godine, ako želiš najbolje, obrati pažnju na sezonu.

Sezonska hrana je prirodno bogata upravo onim hranjivim tvarima koje nas štite od karakterističnih bolesti tih razdoblja. Stoga nam praćenje ciklusa rasta i dozrijevanja u prirodi, te konzumiranja plodova koje nam priroda baš u to vrijeme nudi pomaže da održimo funkcije koje su u određeno godišnje doba fiziološki krhkije, ali i da sačuvamo sklad i harmoniju s prirodom i uživamo u tim plodovima.

Iako je zima "mrtvo" razdoblje za brojne plodove, veljača ipak donosi obilje ukusnog i zdravog voća i povrća. Kojeg?

Grejp

Grejp je izvrstan izvor vitamina C,  zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta.  Osim toga, ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju. Osim što stimulira metaboličke procese, grejp zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu u značajnoj mjeri potiče sagorijevanje masnoća. Pripremite s njim neke od ovih recepata: VOĆNA SALATA S CHIOM ili PEČENI GREJP S CIMETOM.

Kruške

Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor. Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Brokula

Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča pa jača obrambenu sposobnost organizma. Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tokom trudnoće, a posebno u ovako dobrim jelima: BROKULA S UMAKOM OD KIKIRIKIJA, OKRUGLICE OD BROKULE I PARMEZANA i KREMA OD KRUMPIRA I BROKULE.

Cikla

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Cikla može poslužiti kao salata. Također možete pripremati juhe, priloge, sokove ili pak kolače, a mi smo otkrili još jedan fenomenalan recept LOPTICE OD CIKLE.

Rukola

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Čini se da zima ipak ima svoje adute. Kuhajte i jedite zdravo uz ovaj popis i naš NEWSLETTER.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.