Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Kruh recepti Obožavamo ove pirove pogačice s blitvom!

Obožavamo ove pirove pogačice s blitvom!

Svi recepti
18. srpanj 2023.

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dijela biljke ima oko 14 kcal), ali visoki sadržaj vitamina C, karotina i obilje mineralnih soli. I zato ju volimo na sve načine i u svakom obliku!

Probali smo i SMOOTHIE OD BLITVE i ZELENE UŠTIPKE OD BLITVE pa i ŠARENU SALATU i svim se tim jelima oduševili. Pa je došao red i na ove blitvaste pogačice.

Zelene pogačice sa sirom i blitve mekane su i efektne. Nešto su drugačije od onih običnih pogačica sa sirom, obojane u zelenu boju, jer blitva se tako dobro uklapa u sva jela (što će priznati čak i oni koji ju ne vole). 

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti. Naime, za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade.

Ili je volite ili ne volite. Takva je blitva. Zbog svog blagog okusa, blitva odlično pristaje uz mnoga jela. No, istina je i da često zaobilazi naše tanjure.  Blitva je jednostavna za pripremu, kratko se kuha i iznimno je hranjiva. Osim kuhane, blitvu možete jesti i sirovu - i na salatu (mladu) i umjesto špinata u smoothiejima. 

A ako se pitate zašto bi ste joj trebali ponekad dati šansu, naš je odgovor ovaj recept, ali i činjenica da su u jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. Između ostalog, odličan je izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. I finalno, bogata je i klorofilom koji ima višestruke koristi za ljudski organizam.

U ovom receptu hvaljenoj blitvi dodat ćemo sir. Oni su duo koji uvijek pali, a pogotovo u obliku pogačica. Naravno, baza ovih pogačica bit će pirovo brašno. Ta sjajna alternativa pšeničnom brašnu! Ono što brašno ove žitarice čini vrijednim je i visok udio vlakana. Topiva vlakna su od velikog značaja za organizam. Pomažu u regulaciji probave, pospješuju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva i proljeva. Vlakna doprinose snižavanju kolesterola i održavanju optimalne razine šećera u krvi, što pirovo brašno čini izvrsnom namirnicom za oboljele od dijabetesa.

Pirovo brašno može u potpunosti zamijeniti pšenično ili bilo koje drugo brašno. Ako pripremate kruh s njim, ponašat će se poput klasičnog bijelog brašna, a može se koristiti i za kuhanje odnosno zgušnjavanje umaka pri čemu je potrebno izbjegavati vrlo visoke temperature kuhanja. Pirovo brašno je izvrsno i za pripremu kolača, tjestenine, krekere. Ma baš sve! Ali ajmo prvo nek se on dokaže u ovim finim, mekanim pogačicama! 

Pirovo brašno kupite ovdje

Pirove pogačice s blitvom - recept

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za tijesto i miksajte sa spiralnim nastavcima 5-7 minuta.
  2. Ostavite tijesto u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva 20-ak minuta pa ga premijesite i ostavite još 20 minuta.
  3. Za to vrijeme napravite nadjev tako što ćete na malo maslinovog ulja prodinstati mladi luk i blitvu a potom pomiješajte s ostalim sastojcima.
  4. Tijesto podijelite na 15-ak kuglica.
  5. Svaku kuglicu razvaljajte, napunite nadjevom, preklopite i dobro sjednite rubove da nadjev ne iscuri.
  6. Pecite na grill tavi nekoliko minuta sa svake strane.

Javite dojmove ovog recepta. I ako imate neku kulinarsku tajnu kod pripreme blitve, otkrijte nam ju u komentarima!

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.