Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Najbolja hrana za mozak i bolje pamćenje

Najbolja hrana za mozak i bolje pamćenje

Protiv umora, nedostatka koncentracije i zaboravljanja borite se upravo hranom!

Uspješno revitaliziraju sivu moždanu masu.

Kratko i jasno - ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati.

Logično, hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti. Određene namirnice mogu izuzetno dobro djelovati na naš mozak i mogu pomoći u jačanju moždanih funkcija kao što su pamćenje, koncentracija i još mnogo toga.

Znate li koje su to namirnice?

ORASI

Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2. Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks.

Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.U jednoj američkoj studiji osobe su svaki dan konzumirale 13 grama oraha, nakon čega su mnogo uspješnije riješile kognitivne testove od osoba koje nisu jele orahe. Uz njih, dobar odabir za međuobroke su borovnice. Ovo ljubičasto voće je super hrana za mozak čije redovito konzumiranje ne samo da potiče pamćenje, već obnavlja sjećanja.

Nego, jeste li za jednu PAŠTETU OD ORAHA?

CJELOVITE ŽITARICE

Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. S druge strane, konzumacija proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u razini glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa te ga preopterećuje.

Dakle, sutradan za doručak spremite HLADNA ZOBENA KAŠA S BRESKVAMI, PAHULJICE OD KVINOJE ili ČOKO PUDING OD AMARANTA.

ČOKOLADA

Za bolje učenje i pamćenje, preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa ali ne više od nekoliko kockica dnevno, oko 14 grama. A ako, pak, niste ljubitelj gorke čokolade, isti učinak na vaše 'klikere' imat će mješavina jedne žličice organskog i grčkog jogurta ili pak HOMEMADE KAKAO MOUSSE.

RIBLJE ULJE

Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Također, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta tjedno.

ZELENO POVRĆE

Špinat, šparoge, brokula, kelj pupčar i sl. sadrže folnu kiselinu, koja je jako važna za funkcioniranje mozga. Njezine niske razine povezane su sa umanjivanjem i gašenjem kognitivnih procesa te demencijom. Kako biste svoj mozak snadbjeli sa dovoljnom količinom folne kiseline, nužno je jesti mješavinu tamnog zelenog povrća, a ne samo jednu ili dvije vrste.

S obzirom na ove činjenice, vrijeme je da se bacite na kuhanje ovih recepata:

AVOKADO

Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao što ih ima avokado. Iako je avokado bogat mastima, riječ je o "dobrim" mastima te između ostalog pomaže u sprječavanju visokog krvnog tlaka koji je rizični faktor za Alzheimerovu bolest. U njemu ne treba te pretjerivati, ali ove recepte nemojte preskočiti:

NEWSLETTER s još dobrih savjeta i trikova imamo! Jeste li ga već prelistali? 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.