Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Kako koristiti agar agar, prah koji sprječava glad i eliminira dio kalorija?

Kako koristiti agar agar, prah koji sprječava glad i eliminira dio kalorija?

Nalazi se u obliku pahuljica koje se dodaju u vruću vodu ili sok te kuhaju 5 minuta.

Agar agar je bez ukusa, mirisa i boje, što ga čini idealnim za deserte i kolače delikatnog okusa.

Prirodni biljni žele agar-agar ekstrakt je male morske alge Gelidium. Učinkovit je pri mršavljenju, jer nema mirisa ni okusa, a obiluje vlaknima koja ubrzavaju metabolizam, sprječavaju glad i eliminiraju dio kalorija.

"Čarobni prah želiranja" kako ga zovu, Vrlo je proširena i popularna namirnica u zemljama jugoistočne Azije. Agar-agar sadrži 80% vlakana, ne sadrži masnoće i proteine, a ima malu količinu ugljikohidrata. Deset grama ili dvije žličice agara, sadrži svega tri kalorije, koje proizlaze iz male količine ugljikohidrata. Također sadrži malu količinu joda i drugih minerala. 

Agar-agar upija glukozu u želucu, prolazi kroz probavni sustav vrlo brzo i sprječava zadržavanje i skladištenje viška masnoće. Svojstvo upijanja vode također pomaže u eliminaciji suvišne tekućine. Ono što je odlična vijest i svim kulinarskim maherima, ima izraženo antibakterijalno djelovanje, koje produžuje čuvanje jela pripremljenih s agar agarom. Ova namirnica je čest dodatak vegetarijanskim i veganskim jelima kao prirodna zamjena za želatinu.

Kako zamijeniti želatinu agar agarom?

Za razliku od želatine, agar agar ima snažnije djelovanje i zato ga treba koristiti oprezno i u puno manjoj količini. Tako samo jedna mala žličica praha agar agara zamjenjuje 8 žlica želatine. Agar agar za pripremu jela treba otapati u vrućoj vodi ili u nekoj drugoj tekućini s kojom pripremate svoje jelo. On je stabilniji od želatine i zadržava svoju čvrstu teksturu i na sobnoj temperaturi.  

Kada pripremate jela od tekućine s većim postotkom kiseline poput soka, dodajte malo više agar agar praha jer kiselina smanjuje svojstvo želiranja. Ovisno o tome kakvu gustoću jela trebate postići ovisit će i količina praha koju ćete dodavati. Količinom manjom od 1 grama praha na pola litre tekućine dobit ćete vrlo mekanu i kremastu teksturu. Jela će ispasti čvrsto želirana ako stavite 5-7 grama na 500 ml tekućine. Prilikom pripreme, u njega se mogu dodati razni drugi sastojci, a temperatura smjese mora ostati iznad 50 stupnjeva.

Agar agar možete koristiti kao zamjenu za želatinu u brojnim jelima, ali ipak se ne preporučuje kod pripreme jela s octom, čokoladom, špinatom ili rabarbarom jer njegova svojstva neće biti toliko djelotvorna kao s drugim namirnicama.

Mi, naravno, imamo nekoliko recepata s ovom malom algom i možemo vam reći, sjajni su:

 

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.