Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Proso kao lijek - zdravlje, nutritivni profil, upotreba, recepti

Proso kao lijek - zdravlje, nutritivni profil, upotreba, recepti!

Žitarica koju morate uvrstiti u svoj jelovnik!

Proso je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati na tjednoj bazi. Zahvaljujući vrijednim nutrijentima koje sadrži, proso kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.

Svi članci
13. lipanj 2023.

Proso je okrugla žitarica žute boje, oblikom nalik biserima, koja se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Vrlo često se naziva i sitna proja, proha, jagle, muhar. Sadrži korisna biljna vlakna i proteine te se smatra se "dobrim" izvorom ugljikohidrata i lako je probavljiva. A budući da ne sadrži gluten, odlična je alternativa za ljude koji žive s celijakijom ili su osjetljivi na gluten. Osim toga, proso ima visoku nutritivnu vrijednost.

Proso - zdravstvene prednosti 

Proso je zdrava žitarica koja ima mnoge zdravstvene prednosti. Prvenstveno ne sadrži gluten te je stoga dobar izbor za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Dobar je izvor hranjivih tvari, uključujući proteine, vlakna, vitamine i minerale, kao što su željezo, magnezij, fosfor, cink i folna kiselina, a uz to obiluje i vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. 

Uz to, ova žitarica ima niski glikemijski indeks, što znači da se sporije probavlja i ne uzrokuje nagli skok razine šećera u krvi. Sadrži antioksidanse poput lignana i fitinske kiseline, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Zbog visokog sadržaja magnezija, može blagotvorno djelovati na zdravlje srca. Naime, studije su pokazale da unos hrane bogate magnezijem može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. 

Proso kao lijek pomaže kod:

  • Celijakije i intolerancije na gluten - proso je bezglutenska žitarica i odlična je alternativa pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama koje sadrže gluten. Osobe s celijakijom ili glutenskom intolerancijom mogu sigurno konzumirati proso kao izvor ugljikohidrata.
  • Visokog kolesterola u krvi – visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula “lošeg” kolesterola u krvi.
  • Inzulinske rezistencije - proso ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi što može biti posebno korisno za osobe s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom.
  • Probavnih problema i loše probave – proso je lako probavljiva žitarica, bogata vlaknima koja mogu pomoći u regulaciji probave. Biljna vlakna iz prosa potiču rad crijevnih mišića što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutosti i grčeva u stomaku.
  • Detoksikacije organizma – mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu kod uklanjanja slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin. elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini.
  • Prevencije razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezija koju posjeduje proso, smatra se da sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, jer je za magnezij poznato da djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu.
  • Anemije – proso je dobar izvor željeza, minerala koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Osobe s anemijom, posebno nedostatkom željeza, mogu imati koristi od uključivanja prosa u prehranu.

Uz brojne zdravstvene prednosti, moramo napomenuti da proso ima i brojne ekološke prednosti, odnosno nizak ugljični otisak jer ne traži puno vode i dobro uspijeva na visokim temperaturama. 

Proso - nutritivni profil i kalorije

U 100 g prosa nalazi se  378 kalorija te 10 g proteina, a proso sadrži i određene vitamine i minerale poput tiamina (42 mg), kalcija (8 mg), fosfora (285 mg), željeza (3 mg). Šalica prosa sadrži:

  • 6,11 grama proteina
  • 2,26 grama vlakana
  • 76,6 miligrama magnezija
  • 108 miligrama kalija

Proso i dijabetes

Iako svatko može iskoristiti mnoge zdravstvene i nutritivne prednosti prosa, pokazalo se da je ova žitarica posebno korisna za kontrolu dijabetesa, što ga čini jednom od boljih cjelovitih žitarica za reguliranje šećera u krvi.

Proso je dobar izbor za dijabetičare zbog visokog sadržaja vlakana jer je poznato da vlakna usporavaju probavu. Kao rezultat toga, šećer polako ulazi u krvotok, smanjujući rizik od naglog skoka šećera u krvi.

Još jedna od prednosti prosa jest i ta, što mnoge vrste imaju nisku do srednju vrijednost glikemijskog indeksa. Također je važno znati gdje se druge cjelovite žitarice nalaze na ljestvici GI, budući da ćete i te namirnice vjerojatno uključiti u svoju prehranu. Cjelovite žitarice s niskim GI (55 ili manje) uključuju:

Proso se često ističe i kao korisna namirnica za prevenciju razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezija koju posjeduje smatra se da sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, jer je za magnezij poznato da djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu.

Proso za mršavljenje

Proso je žitarica iznimno bogata vlaknima, što može pomoći u održavanju osjećaja sitosti i sprječavanju prejedanja. Vlakna također mogu usporiti probavu hrane, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, ali i smanjenju želje za slatkišima. Uz to, proso je niskokalorična namirnica, jedna šalica kuhanog prosa ima oko 170 kalorija, što je manje u odnosu na mnoge druge žitarice.

Proso je i kvalitetan izvor proteina, koji su važni za održavanje mišićne mase i poticanje metabolizma. Uz to, proteini pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što može smanjiti unos hrane. Ipak, samo jedenje prosa neće dovesti do gubitka težine, ako uz uravnoteženu i zdravu prehranu ne kombinirate i redovitu tjelovježbu. No, konzumacija prosa kao dijela cjelovitog plana prehrane, uz redovnu tjelesnu aktivnost može pomoći u postizanju ciljeva gubitka težine. Kako složiti nutritivno bogatu prehranu pročitajte u našoj prethodnoj objavi

Kako i koliko dugo kuhati proso?

Ako proso kuhate u vodi, isperite ga pod tekućom vodom i stavite u posudu s vodom u omjeru 1:2 (jedna šalica prosa i dvije šalice vode). Stavite posudu na srednje jaku vatru i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru na najnižu razinu, poklopite posudu i ostavite da se proso kuha 15 do 20 minuta ili dok ne upije svu tekućinu. Maknite posudu s vatre i ostavite da odstoji još nekoliko minuta prije posluživanja. Također, za kuhanje prosa možete odabrati i mlijeko ili biljni napitak. Proso na mlijeku će rezultirati malo kremastijim oblikom (npr. kao riža na mlijeku), a proso s vodom će biti nešto rjeđi i laganiji.

Zdravi recepti s prosom

Proso se može jesti samostalno ili kao prilog mnogim jelima kao što su ukusna variva, tople i hladne salate, doručak, kruh, juhe, predjela. Blage orašaste arome ove ukusne žitarice dat će vašim jelima neodoljivu i nešto drugačiju okusnu notu.

Ako nikada niste pripremali proso, u našem zdravom kutku možete pronaći nekoliko jednostavnih i zdravih recepata. Nakon isprobavanja, svakako nam javite dojmove ili podijelite s nama vaše omiljene recepte s prosom!  

Gdje kupiti proso? 

Proso iz organskog uzgoja možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Nutrigold proso

Prijavite se na naš besplatan NEWSLETTER i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.