Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Zašto bi crveni grah trebali ubaciti u jelovnik?

Zašto bi crveni grah trebali ubaciti u jelovnik?

Zbog bogatstva vlakana i željeza popularan je i među pobornicima zdrave prehrane.

Crveni grah može se pripremati na mnoštvo načina, a zbog bogatstva vlakana i željeza popularan je i među pobornicima zdrave prehrane.


Crveni grah je u Europu iz Amerike stigao zajedno sa krumpirom i kukuruzom u 16. stoljeću. Ova mahunarka može se pripremati na mnoštvo načina, a zbog bogatstva vlaknima, kalija, folne kiseline i željeza može imati dobar učinak na razinu kolesterola. Osim toga, vlakna crvenog graha ubrzavaju probava, pa crveni grah štiti i od raka debelog crijeva.

Crveni grah - zdravlje 

Iako je na našim stolovima od davnina, tek mu je nedavno posvećena puna pažnja koju zaslužuje obzirom na sve veću popularnost zdravog načina prehrane. Zaista možemo reći kako je riječ o superhrani obzirom da grah sadržava u jednom vlakna, proteine i antioksidante.

Upravo zbog spomenutih vrijednosti grah iznimno pozitivno djeluje na naše zdravlje. Snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka, a pogotovo onog debelog crijeva.

Snižavanjem kolesterola smanjuje opasnost od šećerne bolesti, folna kiselina iz crvenog graha pomaže u spriječavanju nekih urođenih defekata kod fetusa. Crveni bubrežasti grah ima više antioksidansa od borovnice i brusnice te smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja.

Crveni grah - odličan izvor proteina

Vegetarijanci, pripazite: taj je grah također dobar biljni izvor proteina! Ipak, on sadrži samo neke od osam bitnih aminokiselina koje tijelo treba, a ne može ih samo proizvesti. Stoga ga treba jesti zajedno s nekom hranom koja ga nadopunjuje, npr. rižom, kako bi tijelo dobilo sve potrebne proteine.

Grah je iznimno zdrav izvor proteina. Ako ga kombinirate sa smeđom rižom ili drugim žitaricama, možete napraviti sjajan proteinski obrok koji sadrži sve amino kiseline potrebne za dobru prehranu. I za razliku od mesa, grah sadrži prirodno nisku razinu masti, a uz to ne sadrži kolesterol. Crveni grah je također dobar izvor željeza. Jedna šalica kuhanog grah sadrži više od 15 g proteina i 5 mg željeza.

Recepti sa crvenim grahom

Njegov neutralan okus osigurat će vam niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima, a kako je dostupan tijekom cijele godine, primjena graha u kuhinji je zaista široka. Grah varivo, zapečeni grah ili grah na salatu samo su neke od mnogobrojih kombinacija za prste polizati. Naravno, mi imamo još originalnih i ukusnih recepata:

namaz od crvenog graha

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.