Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Lanene sjemenke - najzdravije sjemenke na svijetu

Lanene sjemenke - najzdravije sjemenke na svijetu

Upoznajte nutritivno zlato - lanene sjemenke!

Razloga za konzumaciju ove najzdravije sjemenke je i više nego dovoljno...i zato ih ubacite u svoju prehranu što češće.

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

Lanene sjemenke - najzdravije sjemenke na svijetu

Ove sjemenke koje pripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica bogate su i topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom. Baš zbog tih iznimnim nutritivnih vrijednosti, lanene sjemenke pokazale su se odličnima kod brojnih zdravstvenih tegoba.

Naime, pomažu pri kardiovaskularnim oboljenjima i u oporavku nakon srčanog udara te su djelotvorne u njegovoj prevenciji. Smanjuju naslage u arterijama i upale koje uzrokuju gubitak elastičnosti krvnih žila. Također, sjemenke lana sadrže i topiva vlakna koja pomažu u sprječavanju apsorpcije kolesterola u tijelu. Za snižavanje LDL kolesterola, preporuka su 2-4 čajne žličice mljevenih sjemenki lana dnevno.

Ove male smeđe sjemenke izvrsne su i u borbi s kilogramima, ali i u borbi s rakom. Naime, lignani iz sjemenki lana zaustavljaju enzime u metabolizmu hormona koji su odgovorni za rast i širenje stanica raka. Lanene sjemenke i laneno ulje bogati su i alfa linoleičnom kiselinom, koja ima snažno djelovanje protiv raka.


Lanene sjemenke - upotreba

Razloga za konzumaciju ove najzdravije sjemenke je i više nego dovoljno...i zato ih ubacite u svoju prehranu što češće. Kako?

Lan je moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u prehrani, usitnjenih sjemenki ili pak izvorni oblik. Same sjemenke su nešto kompliciranije za pripremu od ulja, ali za razliku od njega sadrže vlakna. Nutricionisti ih svakako preporučuju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a optimalna doza bila bi jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.

Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Možete ih dodavati različitim jelima - umacima, salatama, juhama od povrća, popečcima i burgerima, žitaricama za doručak, jogurtu itd.

S lanenim sjemenkama (što cijelim, što usitnjenim) probajte slijedeće recepte:

A morate probati i jedan ljekoviti napitak sa sjemenkama lana.

Ovaj prirodni napitak preporučen je od strane mnogih nutricionista, a i vrlo ljekovit i izuzetno koristan za ljude koje pate od gastritisa, čira na želucu, kroničnog zatvora i hemoroida. Napitak treba pripremiti dan ranije.

Pred spavanje prelijte 3 žlice lana s litrom kipuće vode i ostavite da odstoji preko noći. Najbolje je koristiti termosicu, ali ako nemate samo ih namočite u poklopljenu zdjelu, a ujutro procijedite. Dobit ćete malo gušću smjesu.

Procijeđeni napitak konzumirajte 3 do 4 puta u toku dana po 150 ml, pola sata prije obroka. Napitak se uvijek priprema navečer za sutradan, jer mora biti svjež pa nemojte praviti zalihe. Napitak od lana konzumira se 10 dana, a zatim slijedi pauza od 10 dana i nastavlja se ponovo, do postizanja željenog rezultata - gubitka kilograma i poboljšanja probave.

Gdje kupiti lanene sjemenke? 

Organske lanene sjemenke možete kupiti putem našeg webshopa. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Ivica Porga, 09. travanj 2019.
Najbolje su, znam zato što ih već godinama koristim zajedno s chia sjemenkama i cejlonskim cimetom.. Lijep pozdrav vaš Ivica Porga

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.