Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Mungo grah - mala, ali moćna hranjiva bomba

Mungo grah - mala, ali moćna hranjiva bomba

Zeleno čudo

Upoznajte se s raznolikim načinima kako možete uključiti mungo grah u svoju prehranu i otkrijte zašto je ovaj mali, zeleni grah postao dragocjen sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

Iako možda nije toliko poznat na našim prostorima, mungo grah je jedna od najhranjivijih mahunarki koje možete uvrstiti u svoju prehranu. Redovita konzumacija ovog malog, zelenog graha može vam pružiti osjećaj lakoće i vitalnosti. Brže se kuha od običnog graha, sadrži nisku kalorijsku vrijednost, ali je izuzetno bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima. Tradicionalno se koristi u Indiji i Kini u obliku juha, variva pa čak i kolača i poslastica. Najčešće se konzumira u ljetnim juhama, vjerujući da pomaže u rashlađivanju organizma.

 

Blagotvorno djelovanje mungo graha

Mungo grah ima izvanredne hranjive i detoksikacijske osobine. Čisti jetru, žučni mjehur i vaskularni sustav od nagomilanih toksina, uključujući teške metale. Poboljšava probavu, čuva zdravlje srca i regulira tjelesnu težinu sprječavajući zadržavanje vode u tijelu. Redovita konzumacija mungo graha može rezultirati osjećajem lakoće i poletnosti, dok je nutritivna vrijednost impresivna – sadrži čak 42% željeza, 13% kalija i 65% magnezija u odnosu na dnevne potrebe.

Kako uvrstiti mungo grah u prehranu?

Uvrštavanje mungo graha u prehranu može biti izvrsno za poboljšanje prehrambenih navika i osiguranje raznolikosti u jelovniku. Evo nekoliko kreativnih načina kako možete uključiti mungo grah u svoju prehranu:

  • Juhe i variva: Mungo grah u juhama i varivima daje bogat okus i teksturu jela. Mungo grah se brzo kuha, pa se može dodati prema kraju kuhanja kako bi se sačuvala njegova hrskavost.
  • Salate: Kuhani mungo grah u salati odličan je za dodatnu količinu proteina i vlakana. Mungo grah salatu čini hranjivijom i zadovoljavajućom.
  • Pire: Mungo grah može biti odličan za pripremu ukusnog pirea. Uz maslinovo ulje, češnjak i limunov sok postaje kremast i bogat pire ili čak namaz.
  • Pohani mungo grah: U smjesi od brašna i začina te popržen, mungo grah postaje hrskava grickalica ili prilog zlatno smeđe boje. 
  • Kolači i slastice: Mungo grah može poslužiti kao zamjena za brašno u mnogim slatkim receptima. Priprema kolača, brownieja ili palačinki uz mungo grah postaje dodatno hranjiva.

U slučaju da nemate ideje kako pripremiti ovu izvrsnu namirnicu, evo nekoliko prijedloga:

Uključivanjem mungo graha u različite recepte možete unaprijediti svoju prehranu i istražiti nove okuse i teksture u svojoj kuhinji. Uvrstite mungo grah u svoju prehranu i otkrijte sve čari ove male, a tako moćne mahunarke!

Sve vijesti, recepte i novosti naše Tvornice Zdrave Hrane saznajte pretplatom na newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.