Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Seitan kao zamjena za meso - priprema, nutritivna vrijednost i recepti

Seitan kao zamjena za meso - priprema, nutritivna vrijednost i recepti

Sve o seitanu na jednom mjestu!

Seitan, drugim imenom "pšenični gluten" ili "pšenično meso“ izvrsna je zamjena za meso u vegetarijanskoj kuhinji.

Svi članci
21. siječanj 2017.

Seitan, poznat kao "glutenski odrezak" ili "pšenično meso",  okusom neodoljivo podsjeća na mesne proizvode te je stoga odlična alternativa mesu, posebice u vegetarijanskom jelovniku. 

Što je seitan?

Seitan je namirnica dobivena kuhanjem i ispiranjem pšeničnog brašna prilikom čega ostaje čisti protein - gluten. Strukturom i sastavom sličan je mesu zbog čega nosi titulu “pšenično meso”.

Vjeruje se da seitan potječe iz drevne Kine, točnije od budističkih Mahayana svećenika, poznatih po strogo vegetarijanskoj ishrani. Prema jednoj od legendi, seitan su osmislili kuhari kineskih careva u doba kada su se tamošnji vladari pridržavali obvezne prakse tzv. "vegetarijanskog tjedna" u određena doba godine.

Ovaj drevni proizvod sadrži podjednako bjelančevina kao i odrezak od govedine, ali samo trećinu kalorija. Sam po sebi nema poseban okus, ali jako dobro upija marinadu čiji su ključni sastojci umak od soje, kombu, đumbir, a ponekad i ulje od sezama.

nutrigold seitan svježi organski

Seitan - nutritivna vrijednost i kalorije

Seitan sadrži visok udio bjelančevina i nizak udio masti. Tako 100 g seitana sadrži čak oko 23 g bjelančevina. Seitan je idealna dijetalna namirnica jer ima nisku kalorijsku vrijednost i ne sadrži kolesterol. Prosječno 100 g proizvoda ima oko 116 kcal. Idealna količina za konzumiranje seitana je do 200 grama po osobi i to tri puta tjedno. Slobodno ga uvrstite u svoj zdravi jelovnik nezavisno od toga jeste li vegan ili ne. Seitan će vam pomoći očuvati zdravlje i vitalnost.

Seitan - priprema

Pitate se zbog čega je seitan neizostavna namirnica u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani? Upravo jer predstavlja izvrsnu zamjenu za mesne proizvode koja osim visokog udjela proteina, tijekom kuhanja poprima sličan izgled i teksturu mesa.

Seitan se može koristiti na mnogo različitih načina. Odličnog je okusa, bogat bjelančevinama, a dolazi u različitim verzijama; mariniran, dimljen, pečen, pohan, u obliku odrezaka, velikih komada, salama, kobasica. 

Dimljeni seitan, izrezan na ploške ili kockice, neutralnog je okusa i osnova je za različita jela. Najbolji je kada se prethodno marinira u umaku od tamarija ili soja sosa (shoyu) i začinima. Nakon otvaranja spremite seitan u posudu s blago posoljenom vodom.

Svježi seitan odlično upija razne začine i marinade stoga ga možete pripremati na mnogo raznih načina - kuhan, pržen, pirjan, pohan, kao dodatak okrepljujućim juhama, osvježavajućim salatama, ukusnim sendvičima i još mnogo raznih drugih varijanti, a na vama je samo da pronađete svoju omiljenu.

Kako napraviti marinadu za seitan?

Za marinade postoji mnoštvo recepata, a mi vam u nastavku donosimo jedan jednostavan i ukusan recept uz koji će seitan poprimiti odličnu aromu i okus.

Sastojci za marinadu:

  • 1 dl tamari ili nekog drugog umaka od soje
  • 0,5 dl vode
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 2 prstohvata papra
  •  pola čajne žličice dimljene paprike
  • prstohvat mljevenog ružmarina.

Prelijte marinadu preko sejtana, malo je utisnite u sejtan i ostavite u hladnjaku da stoji barem preko noći.

Recepti sa seitanom

U zdravom kutku Tvornice Zdrave Hrane pronaći ćete mnoštvo zdravih i ukusnih recepata sa seitanom, a neke od naših omiljenih izdvajamo u nastavku. Ako ih isprobate, svakako nam javite dojmove! Koji god recept odabrali, imajte na umu da se sa sejtanom možete igrati što se tiče marinada i začina, a način na koji na kraju režete već gotov sejtan također utječe na okus. 

Gdje kupiti seitan?

Različite vrste organskog seitana možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub

Zamijenite mesne proizvode i unaprijedite svoju prehranu 100% hrvatskim proizvodom - Nutrigold seitanom!

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.