Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Ječam je žitarica koju morate uvrstiti u svoj jelovnik

Ječam je žitarica koju morate uvrstiti u svoj jelovnik

U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije.

U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije!

Zdrava je i jeftina zamjena za kavu, a ječmeni slad odlična zamjena za šećer.

Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima.

Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, stočne hrane te zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.

Upoznajte ječam!

Toliko poznatih činjenica o ječmu, a na jelovnicima vrlo rijetko! Zato je došlo vrijeme da upoznate ječam i to u njegovom najboljem svijetlu.

Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zahvaljujući hranjivim nutrijentima koje sadrži, ječam kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.

U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije te obiluje nezasićenim masnim kiselinama. 

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.

Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak.

Što sadrži ječam?

Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću.

Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Osim navedenih nutrijenata, ječam je bogat vlaknima koja pomažu pri skidanju neželjenih kilograma zbog čega je idealan odabir za osobe koje nastoje smršavljeti. Naime, ova zdrava žitarica ima blagotvoran učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne mikroflore.

Iako neke ječam asocira na pivo, ili njegovu proizvodnju, ječam je namirnica koju možemo izvrsno uklopiti u omiljene kulinarske kombinacije.

Sjajno se slaže s voćem i povrćem te ga tako možemo kuhati u varivima, miješati u salatama ili pripremiti vrlo ukusan doručak od ječma i voća. Ječam spada u najstarije uzgajane žitarice pa se tako uzgajao još u kameno doba.

Da je izuzetno hranjiv i zdrav, govori i činjenica da su se njime hranili čak i gladijatori koje su u narodu čak i zvali jedači ječma, a ječam bi jeli prije teških borbi kada bi im trebalo puno energije.

Ječam možete kombinirati ga s grahom, mahunama, porilukom, povrćem, kiselim kupusom, repom ili gljivama.

Za poznatu ječmenu kašu koristite ječam i vodu u omjeru 1:3 i kuhajte ga sat vremena no svakako ječam probajte i u ovim super receptima:

Gdje kupiti ječam iz ekološkog uzgoja?

Ječam možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Ljiljana Vrdoljak, 30. siječanj 2023.
Rado vas čitam

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.