Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Jedite bučine golice što češće i organizam će vam biti zahvalan

Jedite bučine golice što češće i organizam će vam biti zahvalan

Zdrava grickalica koju morate isprobati!

Pripremali ih vi u raznim receptima ili samo grickali, dobro je i jedno i drugo, jer su bučine sjemenke nutritivno čudo prirode.

Pročitali ste naslov i pitate se zašto ih treba jesti što češće? Slijedi objašnjenje.

Sjemenke bundeve potječu s američkog kontinenta, odakle su se proširile diljem svijeta. Američka domorodačka plemena slave ove sjemenke zbog njihovih nutritivnih i zdravstvenih prednosti. U Južnoj Americi se sjemenke bundeve spominju u aztečkoj kulturi, a u Europi su najznačajnije mjesto dobile u mediteranskoj, posebice grčkoj kuhinji gdje su neizostavan dio mnogih recepata. Pripremali ih vi u raznim receptima ili samo grickali, dobro je i jedno i drugo, jer su ove sjemenke nutritivno čudo prirode.

Bučine golice - zdravlje i nutritivni profil 

Sjemenke bundeve su doista odličan izvor dijetalnih vlakana i mono-nezasićenih masnih kiselina, koje su dobre za zdravlje srca. Osim toga, sjemenke su koncentrirani izvori proteina, minerala i vitamina. Na primjer, 100 g sjemenki bundeve osigurava 559 kalorija, 30 g proteina, 110% RDA željeza, selena, cinka itd., ali bez kolesterola.

Bučine sjemenke su odličan izvor prehrambenih vlakana - osiguravaju  5,2 g vlakana na 30 g sjemenki. Prehrana bogata vlaknima održava zdravlje probavnog sustava i povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Šaka sjemenki bundeve zadovoljava pola dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama, a uspoređujući bjelančevine koje se nalaze u sjemenkama bundeve s bjelančevinama iz mesnog odreska, može se zaključiti da je količina esencijalnih aminokiselina u golicama veća nego u mesu.

Uz lanene sjemenke, bundevine su najbolji izvor esencijalne masne kiseline omega 3, za koju se zna da je u našem tijelu preteča prostaglandina tipa 3 koji su neophodni za mnoge tjelesne funkcije - vid, sposobnost učenja, koordinaciju, raspoloženje.

Bučine sjemenke - prirodan izvor antioksidansa 

Bučine golice sadrže i značajne količine antioksidansa poput karotenoida i vitamina E. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti od različitih kroničnih uplanih bolesti. 

Ove sjemenke prepune antioksidansa, koje su se pokazale kao izvrsna namirnica za muškarce koji imaju problema s prostatom, možete dodati kašama koje jedete za doručak, salatama, kruhovima,  grilanom povrću, a možete ih koristiti i za izradu zdravih preljeva za salate.

Bučine golice možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane

bučine golice

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Josip Kobali, 25. svibanj 2018.
Super

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.