Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Ove žitarice imaju najviše proteina! Uvrstite ih u svoju prehranu

Ove žitarice imaju najviše proteina! Uvrstite ih u svoju prehranu

Zdrava prehrana ključ je dobrog zdravlja.

Žitarice koje sadrže visok udio proteina nisu važne samo zbog bjelančevina, već su i pune vlakana, vitamina, minerala, složenih ugljikohidrata i drugih hranjivih tvari.

Svi članci
18. studeni 2016.

Proteini, odnosno bjelančevine nam trebaju za čitav niz procesa koji se svakodnevno zbivaju u našem tijelu, izgradnju novog tkiva, optimizaciju fizioloških procesa, pravilno stvaranje hormona, razvoj stanica u tijelu i oporavak mišićnog tkiva. S druge strane, žitarice su mnogima omiljene namirnice pa je najbolje spojiti ugodno s korisnim i u svijetu žitarica naći one koje su poprilično dobar izvor biljnih proteina.

Koje žitarice imaju najviše proteina?

Kvinoja 

Quinoa je pseudožitarica odnosno sjeme bez glutena. Jedna zdjelica Kvinoje osigurava polovinu dnevno prpeoručene količine magnezija, bogata je željezom i kalcijem, a u svom sastavu sadrži 15 % kompletnih proteina, sto je čini vrlo poželjnom namrinicom za vegetarijance i vegane. Kako i što spremati s ovom super žitaricom provjerite kroz izradu slijedećih jela: ČIPS OD KVINOJEGUSTA JUHA S KVINOJOMPAHULJICE OD KVINOJE.

nutrigold kvinoja

Heljda

Heljda je pseudožitarica bez glutena, koja je po svom sastavu proteina kompletna (sadrži sve esencijalne aminokiseline koje nam trebaju). Heljda je blagodat za zdravlje, budući da sadrži magnezij, cink, bakar, mangan, željezo te obilje vlakana i zaslužuje da bude dio našeg svakodnevnog jelovnika pogotovo u ovom odličnom obroku: BOLONJEZ BEZ MESA OD JEČMA, ZOBI I HELJDE

Amarant

Amarant je biljka duge povijesti primjene, koristili su ga stari Azteci, pa nije neobično da je njegovo ime potječe od grčke riječi besmrtan. Ova pseudožitarica izgledom nalikuje prosu, a njezin jedinstven nutritivan sastav. Sadrži tri puta više vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a bogatiji je bjelančevinama od mlijeka. Sadrži čak 13 % kompletnih proteina u svom sastavu, a također je dobar izvor željeza i kalcija te drugih vitamina i minerala. Iskoristite i razne proizvode od amaranta kao što su: BRAŠNO OD AMARANTA i TJESTENINA OD AMARANTA.

nutrigold amarant

Zob

Zob je jedna od najpopularnijih visokoproteinskih žitarica, a najčešće se konzumira za doručak kao zobene pahuljice. Zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, poput snižavanja razine glukoze i kolesterola u krvi, zob je zaslužila biti dijelom zdrave i uravnotežene prehrane. Bogata je zdravim vlaknima, magnezijem, manganom, tiaminom (vitaminom B1) i drugim hranjivim tvarima. Zrno zobi je po količina proteina najbogatija žitarica jer sadrži sve potrebne aminokiseline, osim triptofana. Pola šalice zobenih pahuljica sadrži 13 grama proteina i 303 kalorija. Zobena kaša će sigurno biti idealan obrok za doručak! 

nutrigold zobene pahuljice

Smeđa riža

Smeđa riža je jedna od poznatijih žitarica s visokim udjelom proteina. Iako smeđa i bijela riža sadrže sličnu količinu proteina, smeđa riža je manje obrađena od bijele, stoga sadrži više vlakana, manje kalorija i ima niži glikemijski indeks. U 100 grama smeđa riža sadrži 5,5 grama proteina. Blagi okusi idealno će upotpuniti vaše jelovnike i obogatiti ih novim aromama, a treba napomenuti kako je kuhanje iznimno lako zbog čvrste strukture zrna koja se ne lijepe te riža ostaje razdvojena.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.