Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Zašto treba jesti mahunarke? Zdravstvene prednosti i recepti!

Zašto treba jesti mahunarke? Zdravstvene prednosti i recepti!

Uvrstite ih u svoj jelovnik!

Stara narodna izreka kako se i samo od graha može živjeti gotovo je točna! Mahunarke su česti posjetitelji naše kuhinje i prehrane, no vjerojatno ni sami niste svjesni kolika je njihova nutritivna vrijednost.

S obzirom da su mahunarke čest i drag gost mnogih zdravih kuhinja, odlučili smo vam pojasniti zašto su mahunarke zakon, zašto ih treba ubaciti u vaše obroke i na koje sve načine ih možete uključiti u vaše jelovnike.

Zašto treba jesti mahunarke?

Mahunarke su važan dio zdrave prehrane i mogu pomoći u borbi protiv pretilosti. Usto, nije zanemarivo i da pozitivno utječu na okoliš jer sadržavaju elemente koji poboljšavaju plodnost tla. Stara narodna izreka, koja glasi, kako se i samo od graha može živjeti, gotovo je točna – s dodatkom kruha te mlijeka za doručak i večeru dobili bismo dosadan, ali kvalitetan obrok, tvrde nutricionisti.

Naime, mahunarke obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima, a iznimno su i zasitne te mogu biti zamjena za meso, posebno u veganskom i vegetarijanskom jelovniku. Osim toga, dobar su izbor za redukcijske dijete s obzirom na to da su siromašne masnoćama, a bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju normalnu probavu i peristaltiku crijeva. No, važno ih je pravilno skuhati. Kako ih kuhati i na koji način se obrađuju obavezno naučite kroz tekst KOJE SU NAJBOLJE MAHUNARKE I KAKO IH KUHATI?

mahunarke

Mahunarke - zdravlje i upotreba

Kada jednom usavršite njihovo kuhanje, konzumiranje ove zdrave skupine namirnica može početi iz nekoliko iznimno dobrih razloga.

  1. Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.

  2. Mahunarke su prije svega prirodan izvor kvalitetnih proteina s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama pa i ne čudi što su odlična zamjena za meso te temelj vegetarijanske prehrane. Ugljikohidrati prisutni u mahunarkama su većinom kompleksni; najvećim dijelom riječ je o škrobu koji se sporo pretvara u glukozu te je zaslužan za niski glikemijski indeks mahunarki.' Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mahunarke su dobrodošla namirnica redukcijskih dijeta i oboljelih od šećerne bolesti.

  3. Sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.

  4. Sadrže 0% kolesterola.

  5. Osim što su vrlo hranjive, mahunarke su i vrlo jeftine, što ih čini odličnim izborom za svakodnevnu uravnoteženu prehranu. 

Isprobajte zdrave i ukusne recepte s mahunarkama

Grašak, bob, grah, azuki grah, leća, slanutak, mungo grah, soja...što prije nek se nađu na policama vaše kuhinje i svakako ih ubacite u vaše tjedne jelovnike. Recepata s ovim ukusnim namirnicama nikada ne nedostaje:

Organske i zdrave mahunarke možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane.

nutrigold žuta leća

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.