Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Soja sos - upotreba, zdravlje, recepti

Soja sos (umak) - upotreba, zdravlje, recepti

Upoznajte napoznatiji umak azijske kuhinje - soja sos!

Soja sos  je jedan od osnovnih sastojaka azijske kuhinje, a koristi se za začinjavanje i mariniranje jela. Uz dodatak soja umaka vaša će jela poprimiti neodoljive okuse Azije!

Svi članci
24. siječanj 2023.

Okosnica jedne od najcjenjenijih svjetskih kuhinja - azijske, zasigurno je neodoljiv soja umak

Soja umak je slani, tekući začin koji se tradicionalno proizvodi fermentacijom soje i pšenice. Potječe iz Kine i koristi se u kulinarstvu više od 1000 godina. Danas je to jedan od najpoznatijih proizvoda od soje u svijetu. Neizostavan je začin u mnogim azijskim zemljama, no naširoko se koristi i u ostatku svijeta.

U nastavku članka saznajte kako se proizvodi, kakvog je okusa, je li zdrav, kako se upotrebljava, a donosimo vam i nekoliko azijskih recepata sa soja sosom, vrijednih isprobavanja. 

Sadržaj:

Što je soja sos i kako se proizvodi? 

Soja sos (soya sauce, soja umak) je jedan od najpopularnijih azijskih začina. Proizvodi se od soje, točnije od zrna soje i uključuje dugotrajan proces koji može potrajati mjesecima: zrna soje se čiste i natapaju, zatim kuhaju na pari, miješaju s kulturom kvasca kako bi započeo proces fermentacije. Pšenica i druge žitarice također mogu biti uključene u proces proizvodnje, kako bi se dobio jedinstveni umami okus

Mješavina kulture soje se zatim pomiješa sa slanom otopinom, a potom se kuha. Tijekom tog procesa mikroorganizmi razgrađuju proteine i šećere koji se prirodno nalaze u sojinom zrnu u brojne spojeve koji stvaraju kompleksan okus i boju sojinog umaka. Nakon procesa fermentacije, smjesa se preša kako bi se izvukla tamno smeđa tekućina punog okusa. Prije no što se ekstrahirana tekućina pakira u boce, a potom i prodaje kao sojin umak, filtrira se i pasterizira se kako bi se uklonili štetni mikroorganizmi. 

Budući da se pšenično brašno obično koristi u procesu, osobe osjetljive na gluten moraju potražiti verzije bez glutena i pšenice, kao što su neke vrste soja sosa i japanskog tamarija, koji je obično veganski proizvod. U našoj Tvornici Zdrave Hrane možete kupiti soja sos bez glutena

soja sos bez glutena

Kakvog je okusa?

Soja sos je smeđe boje, rjeđe teksture i slanog okusa. Riječ je o tekućem začinu napravljenom fermentacijom sojinih zrna. Ovaj zanimljiv umak jelima daje slani, slatki i pomalo gorak okus. Drugim riječima, daje umami okus jelima. Sigurno se mnogi pitaju što je to umami okus? Umami je peti osnovni okus koji spaja slatko, kiselo, slano i gorko. Upravo uravnoteženost različitih okusa čine soju izvrsnim začinom koji se dobro sljubljuje s različitim jelima. 

Je li zdrav?

Soja sos sadrži visok udio proteina i zdravih masti, kao i neke vitamine i minerale. Međutim, također sadrži visok udio soli i šećera. Unatoč visokom udjelu natrija, soja umak, posebno ako se konzumira u umjerenim količinama, može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane. No, važno je imati na umu da samo jedna žlica soja umaka sadrži gotovo 40% dnevnog preporučenog unosa natrija. Sol je bitan nutrijent koji je našem tijelu potreban za normalno funkcioniranje, međutim, velike količine soli mogu povećati krvni tlak te dovesti do bolesti srca i moždanog udara. 

Nutritivna vrijednost i kalorije

Jedna žlica (15 ml) tradicionalno fermentiranog soja umaka sadrži:

  • Kalorije: 8
  • Ugljikohidrati: 1 gram
  • Masti: 0 grama
  • Proteini: 1 gram
  • Natrij: 902 mg

Dakle, soja sos ima visok udio soli te jedna žlica osigurava 40% preporučenog dnevnog unosa. Osim toga, procesi fermentacije i pasterizacije rezultiraju vrlo složenom mješavinom više od 300 tvari koje doprinose aromi, okusu i boji soja umaka. To uključuje alkohole, šećere, aminokiseline poput glutaminske kiseline, kao i organske kiseline poput mliječne kiseline. Količine ovih tvari značajno se mijenjaju ovisno o osnovnim sastojcima, soju gljivica korištenih za fermentaciju i načinu proizvodnje. Upravo se ti spojevi u sojinom umaku često povezuju s njegovim (još uvijek nedovoljno istraženim) zdravstvenim rizicima, ali i prednostima.

 

soja sos

Soja sos - upotreba

Soja umak je tradicionalni začin i koristi se u mnogim azijskim kuhinjama, posebice za stir-fry jela. Svakodnevno se koristi za začinjavanje jela, slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela od žitarica i povrća.

Može se koristiti u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd. Na njega ne utječe toplina tijekom kuhanja, a vašim će jelima dati ugodnu smeđu boju i jedinstven okus. 

Često se koristi i za prženje jela kako bi se dodao okus namirnicama, a može se poslužiti i kao umak za umakanje različitih popečaka i povrća u tempuri. Soja sos je odličan dodatak raznim marinadama, a mnogi ga vole dodati i u wokove s povrćem, rižom i mesom. Ljubitelji sushija ne mogu zamisliti konzumaciju omiljenih rolica bez posluženog soja umaka. 

Soja sos sushi

Japanski soja sos – tamari 

Tamari (ili tamari shoyu) je japanski umak od fermentirane soje. Tamnije je boje i  gušće konzistencije od kineskog soja umaka, no još uvijek ga krasi intenzivan okus i aroma. Za razliku od sojinog umaka, tamari sadrži mnogo manje soli te ne sadrži pšenicu, pa je pogodan za osobe koje su osjetljive na gluten. Uobičajeno se koristi za dodavanje soli, okusa, umamija i dodatnih hranjivih tvari japanskim gastro delicijama. Više o tamariju možete pročitati u našoj prethodnoj objavi

nutrigold tamari umak

Skladištenje 

Neotvoreni soja umak stabilan je i može se čuvati na hladnom i tamnom mjestu oko tri godine. Međutim, nakon otvaranja, umak je najbolje upotrijebiti u roku od tri do šest mjeseci. Nakon otvaranja, preporučuje se držati sojin umak u hladnjaku, kako bi se dulje zadržao okus i aroma. Soja umak se neće pokvariti ukoliko ga držite na sobnoj temperaturi, ali će izlaganje zraku dovesti do oksidacije, potamniti boju umaka i pojačati njegovu gorčinu.

Gdje kupiti soja sos? 

Različite vrste soja umaka možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Fini recepti sa soja umakom

U našem zdravom kutku pronađite odlične recepte u kojima smo koristili soja sos. Neke od naših omiljenih, izuzetno ukusnih (i zdravih) izdvajamo u nastavku. Ako ih isprobate, svakako nam javite dojmove! 

noodles sa tofuom

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.