Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Slanutak za zdrava slatka i slana jela! Donosimo najbolje recepte

Najbolji recepti sa super zdravim slanutkom u glavnoj ulozi!

Uvrstite slanutak u svoj jelovnik!

Iako mu je priprema malo komplicirana, slanutak pripremite što češće, jer je zakon.

Slanutak, poznat također i pod nazivima naut i čičvarda, bio je popularan već u drevnoj Grčkoj i Rimu. Potječe sa Srednjeg istoka, dijela svijeta gdje se još uvijek jede i gdje je jedna od vrijednih osnovnih namirnica. Sve je popularniji i na zapadu, a podatci pokazuju i da je najkonzumiranija mahunarka na svijetu. Njegov ukusni orašasti okus i putrasta, a ipak pomalo škrobasta tekstura odličan je dodatak najzdravijem načinu prehrane.

Bogat je izvor nutrijenata, jer sadrži dijetalna vlakna. Ima niski glikemični indeks (oko 30) što ga svrstava u popis najboljih namirnica za dijabetičare. Također, slanutak je važan izvor makro nutrijenata, jer sadrži puno proteina. Kuhani slanutak sa povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok uz hrpu dijetalnih vlakana.

kuhanje sa slanutkom

Super slanutak - mahunarka koja može obogatiti svako jelo

Pri kupnji konzerviranog slanutka poželjno je odabrati onaj ekološki uzgojen koji ne sadržava dodane soli ili aditive, a i suhi slanutak, kad god je moguće, trebao bi biti ekološki uzgojen. Iako mu je priprema malo komplicirana, radije odaberite suhi slanutak koji ćete sami skuhati.

Slanutak je potrebno prije upotrebe potopiti u vodu na najmanje 6 sati (najbolje preko dana ili noći). Tijekom kuhanja poželjno je dodati 1 ili 2 lovorova lista (za dobro probavljanje žitarice) i prstohvat soli, da bi se lakše skuhao. Ono što je dobro jest činjenica da skuhani slanutak možete čuvati u vlastitoj vodi u kojoj se kuhao ili u posoljenoj vodi u hladnjaku 1 do 7 dana bez bojazni da će se pokvariti.

Uvijek je dobro napraviti veću količinu slanutka i pohraniti ga, tako da ga u svakom momentu imate spremnog za dodavanje u variva, salate, pravljenje humusa ili ga možete nakratko propržiti sa začinima.

Zdravi recepti sa slanutkom

Jednom kad ga skuhate slanutak je spreman za razna jela - od predjela preko salata i juha pa čak do slastica. Kako? Najbolje da se sami uvjerite i isprobate recepte iz našeg zdravog kutka! Ako ih isprobate, svakako nam javite dojmove. 

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Marija Bego , 23. veljača 2024.
Sviđa mi se

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.